Elisabeth in Concert

Zaterdag 17 juni was het zo ver: Elisabeth in Concert bij Paleis het Loo in Apeldoorn. Omdat we dit spektakel niet wilden missen hebben wij tijdens de voorverkoop op 4 januari 2017 gelijk onze kaartjes gekocht en kon de voorpret beginnen. Wat was het indrukwekkend en ontzettend bijzonder. De sprookjesachtige omgeving, de krachtige stemmen, het fantastische orkest met een enthousiaste dirigent en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het was een avond om nooit te vergeten.


Het verhaal:

Elisabeth gaat over het aangrijpende verhaal van keizerin Sissi van Oostenrijk. Haar leven begon als een sprookje die ieder meisje wenst te dromen maar veranderde al snel in een nachtmerrie vol tegenslagen. Drama en romantiek zijn de elementen die centraal staan in dit prachtige maar intrigerende verhaal.

De rollen:

Elisabeth wordt gespeeld door de legendarische Pia Douwes die we allemaal wel kennen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik voor Elisabeth in Concert nooit zo’n fan van Pia ben geweest. Ik vond haar stem erg schel en niet zo prettig om naar te luisteren. Maar wat was ik onder de indruk! Ze heeft me echt omver geblazen en samen met mij nog 32.000 anderen (8 voorstellingen, 4000 man publiek per voorstelling). Ik vond haar geweldig! Ze zong met zoveel emotie en kracht! Haar stem past helemaal in het stuk en de rol van Elisabeth is op Pia’s lijf geschreven. In het begin moest ik even inkomen maar na het muzikaal trio tussen Elisabeth, haar schoonmoeder Sophie (gespeeld door Doris Baaten) en haar man Franz Joseph (gespeeld door Jeroen Phaff), zat ik er helemaal in. Door het fantastische spel tussen deze drie spelers kreeg je het met Elisabeth te doen en toen haar schoonmoeder Sophie samen met haar man Franz Joseph weg liep en de eerste noten van “Mijn Leven Is Van Mij” werd ingezet stond het kippenvel op m’n armen. Het verhaal van Elisabeth wordt verteld door Elisabeth’s moordenaar, de Italiaanse anarchist Lucheni gespeeld door Wim van den Driessche. Ook weer fantastisch gezongen en met volle overtuiging! Wellicht hier en daar wat schoonheidsfoutjes bij de nootjes maar door de overtuiging en het spel was dit helemaal niet storend. Het nummer “Kitsch” swingde de pan uit! En dan hebben we Stanley Burleson, een echte vakman die de rol van De Dood op zich neemt. Het klopt allemaal: zijn mimiek, zijn houding, zijn stem. Het is een genot om naar te luisteren. Het nummer “Er Valt Een Zwarte Schaduw” dat hij samen zingt met Rudolf, de zoon van Elisabeth, gespeeld door Addo Kruizinga, is een van de hoogtepunten van de avond. Dit is sowieso een van de mooiste musicalnummers aller tijden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het jammer vond dat het nummer alweer was afgelopen, want wat was het genieten. Het is een musical met prachtige nummers en met naast de rol van Elisabeth ook hele mooie mannelijke rollen.

PIN IT!

De locatie:

Het concert speelde zich af bij Paleis het Loo in Apeldoorn. Bij binnenkomst begon de beleving: de omgeving is zo sprookjesachtig mooi en het mooie weer zorgde ook voor een fijne sfeer. Op het grasveld stonden leuke kraampjes waar je eten en drinken kon kopen. En na het nuttigen van een hapje en een drankje liepen we door naar het podium met zo’n 4000 man publiek. Paleis het Loo diende als prachtig decorstuk want wat was het een magisch moment, toen Elisabeth uit het paleis kwam lopen. De deuren zwaaiden open en Elisabeth liep naar voren, een prachtige verschijning die mij een traantje liet laten. Toch vond ik het jammer dat ze het paleis niet meer hadden benut. Bijvoorbeeld door achter een raampje een scene af te laten afspelen. Toch is de gehele omgeving een totaalbeleving op zich en brengt het stuk naar een nóg hoger level.


Het was een fantastische avond met de originele cast uit 1999 die ook de prachtige kostuums uit die tijd weer aan mochten. Wellicht zat het bij de een wat strakker dan bij de ander. Op de website van Stage Entertainment staat aangegeven dat dit concept wegens groot succes weer terug zal komen in 2018! Wil je op de hoogte blijven van deze ontwikkeling? Schrijf je dan hier in. Ik heb me in ieder geval al ingeschreven! Tot volgend jaar!

 

PIN IT!

Comments