Symbolica, de nieuwste attractie van de Efteling

Op zaterdag 1 juli 2017 ging de nieuwste attractie van de Efteling open: Symbolica. Een prachtige attractie die je mee neemt op avontuur in het Paleis der Fantasie. Ga op audiëntie bij de koning waarbij Tovernar Pardoes je meeneemt in een spannende en betoverende reis vol met geheime gangen en magische kamers.


Darkride:

Symbolica is een darkride attractie. Maar wat is een darkride? Een darkride attractie is een attractie dat overdekt is waardoor je in een hele andere wereld terecht komt. Je wordt door verschillende scénes geleid. Voorbeelden van darkrides zijn: Droomvlucht in de Efteling en It’s A Small World in Disneyland Paris.

De hoofdpersonen:

Pardoes is al flink wat jaren het hoofdkarakter van de Efteling, daarom vind ik het zo onwijs leuk dat er nu een attractie is waarin Pardoes een grote rol speelt. Naast Pardoes komen er nog meer leuke personages in Symbolica voor, zowel bekende als minder bekende. Als eerst hebben we de bewoner van het Paleis: koning Pardulfus, een echte levensgenieter, hij ziet het liefst een tafel vol met lekker eten en brengt graag tijd door met zijn dochter Pardijn en Grootmagister Almar.

PIN IT!

Pardijntje kennen we natuurlijk wel, een van mijn favoriete karakters van de Efteling. Pardijntje houdt van dansen en is dus ook echt aan het genieten in de balzaal in het Paleis der Fantasie. Dan hebben we O.J. Punctuel, hij is de hoofd van de hofhouding. Hij houdt van orde en structuur en zijn lievelingsplek in de Efteling is de ontvangsthal waar hij alle gasten op audiëntie ontvangt. En laten we Polle, de pannenkoekenbakker niet vergeten! Hij bakt niet alleen overheerlijke pannenkoeken in het restaurant Polles Keuken, hij woont ook nog eens in de werknemersvertrekken van het paleis en zijn lievelingsplekje in de Efteling zijn de kruidentuinen rondom het paleis. (Efteling) Naast bovenstaande karakters komen er nog meer karakters voor in het verhaal van Symbolica.

De Efteling zet transmedia storytelling goed in. Zo hadden we eerst het restaurant Polles Keuken, dat gaat over de jonge pannenkoekenbakker Polle en wordt dit verhaal verbonden met de attractie Symbolica!

Zo had ik na de rit van Symbolica ontzettend veel zin om een heerlijke pannenkoek te eten bij Polles Keuken! Slim, een echte totaalbeleving!

Ik zou het leuk vinden als er nog een boek zou komen met het uitgeschreven verhaal over Symbolica, of wellicht een korte film of serie. Wat ook is gedaan bij Baron 1898 en Raveleijn.

De attractie:

De attractie is van wereld niveau, je kijkt je ogen uit! Ik kijk weleens online naar foto’s en filmpjes van attracties uit Disneyworld in Amerika Florida, nou Symbolica hoort bij dat hoge niveau! Vanaf de buitenkant is het al een plaatje om te zien en kun je bij Polles Keuken een lekkere pannenkoek eten op het terras, om ondertussen van het prachtige uitzicht van Symbolica te genieten. Daarnaast is het paleis ook heel goed voor de structuur van het park: een groot object in het midden van het park om vervolgens naar de verschillende rijken te kunnen gaan. Maar dan begint het: je staat in de rij van Symbolica en je mag eindelijk naar binnen. Het avontuur begint.

Bij binnenkomst begint de beleving al, je wordt opgewacht door O.J. Punctueel die in meerdere talen je toespreekt. Wat super is voor de internationale gasten.

Vervolgens gebeurt er iets magisch wat ik liever niet aan je vertel omdat het een verrassing moet blijven! Wanneer je bij de karretjes arriveert kun je kiezen uit drie verschillende routes: de heldenroute, de schatkamerroute en de muziekroute. Er was wat kritiek op de routes gekomen, sommige mensen vonden dat  je ze perse alle drie moet zien tijdens je 1-dags bezoek aan de Efteling. Ik vind dat mensen niet zo moeten zeuren 😉 Daarnaast geeft dat juist weer een leuke reden om terug te keren naar de Efteling! En wil je alles zien in de Efteling? Dat kan bijna niet in één dag, dus wellicht kun je een weekendje weg plannen in de nieuwe vakantieaccommodatie van de Efteling: het Loonsche Land!

PIN IT! Foto: Efteling

PIN IT!

De rit zelf is speels en spontaan, je kunt de rails van het karretje namelijk niet zien. Dit maakt de rit verrassend en spannend, want waar ga je heen? De rit zit vol met prachtige details en je komt ogen te kort. Dit is de kracht van darkride attracties: het verveelt nooit. Iedere keer als je er weer in gaat, zie je iets nieuws. Tijdens de rit komen verschillende karakters naar voren waaronder Pardoes, alleen praat Pardoes! Hier was wel wat kritiek op gekomen gezien hij als entertainment karakter in het park niet spreekt en dit vonden critici gek.

Toen ik Pardoes hoorde praten dacht ik in eerste instantie ook “Goh, hij praat!”, maar vervolgens was ik er ook wel weer snel aan gewend en vond ik het juist leuk dat hij in de attractie sprak, juist omdat dat de personage meer diepgang geeft.

De attractie heeft ook interactieve elementen, ikzelf heb daar niet zo veel mee, ik wil zitten, kijken en genieten! Maar voor de jongere generatie waarbij het allemaal snel, meer, nieuw en digitaal moet zijn is dit natuurlijk wel heel erg leuk!

Kun jij je nieuwsgierigheid niet bedwingen? Kijk dan hieronder de “onride movie van de Muziektour!”:


De Efteling heeft weer een prachtige prestatie neergezet. Ik ben ontzettend blij dat de Efteling weer een nieuwe darkride attractie erbij heeft! De Droomvlucht en Fata Morgana zijn namelijk altijd mijn favorieten geweest, door de prachtige beleving. Ook muziek speelt een hele belangrijke rol in de attractie Symbolica. De muziek is gecomponeerd door René Merkelbach. Zonder de muziek zou de attractie niet tot zo’n hoog niveau zijn gekomen!

Ik feliciteer de Efteling van harte met hun nieuwe attractie!

Comments